Pogledajte konferenciju

VI. KONFERENCIJA “BOLJE OBRAZOVANJE, BOLJA HRVATSKA”

Hrvatska je praktički preko noći postala škola na daljinu, a roditelji su bez iznimke preuzeli ulogu pomoćnog učitelja, razrednika, pedagoga, logopeda, profesora zemljopisa, matematike, povijesti i svega ostalog što naša djeca uče u školama. S razlogom su zabrinuti svi - nastavnici, djeca, roditelji, obrazovni stručnjaci. A što nas sve čeka do kraja školske godine i kako će izgledati sljedeća, hoće li maturanti uspjeti položiti završne ispite, kako će učenici biti ocijenjeni i kako će se fakulteti postaviti prema novonastaloj situaciji, saznat ćete na prvoj online konferenciji "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska".

Konferencija Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska je prva konferencija o obrazovanju koja na jednom mjestu okuplja sve interesne skupine vezane za obrazovanje - od ministarstava, veleposlanstava, uglednih znanstvenika i profesora do studenata. Platformu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska do sada su podržali: Bank Ki-Mun, bivši glavni tajnik UN-a, predsjednica Republike Hrvatske, finski veleposlanik, Ministarsvo rada i socijalne skrbi, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, brojni istaknuti znanstvenici, profesori i poduzetnici.

Riječ urednice

Ana Dasović,

News 24sata
urednica deska i rubrike Obrazovanje

Nije ti život pjesma Havaja, kazala je majka Dani Budisavljević u sad već njezinom kultnom filmu o odrastanju i priznavanju, kojem je naša cijenjena redateljica dala upravo to ime. I to je lekcija koju kroz cijelu ovu školsku godinu, a posebno u posljednjih mjesec dana, od tog 16. ožujka kad su zatvorene škole, dobivaju naša djeca. Nije ti škola pjesma Havaja. Ali nije to bila ni dok su učenici fizički odlazili na nastavu. Sad je samo još ogoljenija prava problematika hrvatskog školstva, kompleksna i desetljećima prepuštana političkim strujama. Naime, bit obrazovne reforme nije i ne bi trebala biti u digitalnoj, već društvenoj transformaciji. Škole ne bi primarno trebale "proizvoditi" radnike ovih ili onih profila, već ljude koji razumiju svijet oko sebe, koji promišljaju svoje djelovanje u svijetu, loše situacije pretvaraju u izazove i dobra rješenja. Ljude koji će stvarati društvo pozitivnih vrijednosti, a ne tek provoditi loše i manje loše projekte interesnih skupina ili pojedinaca koji misle da znaju što je najbolje za sve nas. To bi trebala biti bit školovanja, bez obzira na to u kojoj državi živimo i koliko se zapravo odvaja za školstvo. I to bi trebao biti temelj učiteljskog i nastavničkog rada. Djeca ne uče kako učiti, prepuštena su novom digitaliziranom svijetu koji ni mi koji ih trebamo odgajati i podučavati zapravo ne poznajemo, pa se ili okrećemo tradicionalnim metodama koje ipak ne funkcioniraju, ili – odustajemo.

Škola na daljinu, budimo iskreni, u većini slučajeva svodi se na mogućnost roditelja da rade sa svojom djecom, odnosno nadziru koliko i što rade, te im pomažu u svladavanju lekcija, gradiva, snalaženju u zadacima, digitalnim platformama itd. Dakle, škola na daljinu zapravo se pretvorila u tzv. "homeschooling", koji je sasvim drugačiji način rada s djecom, te za koji većina roditelja niti je pripremljena, niti osposobljena, a nimalo nevažno, nije ni plaćena za provođenje. Nastavnici pritom, i to velika većina njih, ulažu ogroman trud u svoj posao i svoje učenike. No čak i uz sav taj trud, uglavnom se nije promijenio glavni problem – učenike se zatrpava ogromnom količinom gradiva, podataka, zadataka, a oni su pritom doslovce prepušteni sami sebi. I svojim roditeljima. Dakle, kao i dosad, s tom razlikom da su sad zakinuti i za jedan od temelja obrazovanja kao društvene discipline – socijalizaciju, druženje, neposredan kontakt, učenje iz ponašanja drugih, pa i svojih učitelja... Kako će izgledati životi naše djece? Sa sadašnjom epidemijom polako dobivamo natruhe te nove budućnosti. No obrazovni proces nam je i dalje zakopan negdje na sredini 20. stoljeća. I to će promijeniti novi načini razmišljanja, hrabrost i otvorenost. A svega toga kronično nedostaje našem školstvu, bilo ono virtualno ili ne.

Program

Srijeda , 20. svibnja 2020.

10.00 – 12.30h

VIDEO SPECIJAL + UVODNA RIJEČ

Boris Trupčević,

predsjednik Uprave 24sata

VIDEO KOLAŽ

Klik po klik do znanja

iskustva učenika i roditelja

VIDEO

Što kažu brojke: Učenici u online nastavi

istraživanje, predstavljanje rezultata

VIDEO

Postali smo digitalni učitelji

iskustva učitelja, nastavnika, profesora

UVODNI INTERVJU

Kako smo pokrenuli digitalnu revoluciju i ima li digitalna revolucija smisla?

PANEL - uživo

Back to Future: Što nam nosi škola na daljinu?

ZLATKO STIĆ, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, Zagreb

dr.sc. DUBRAVKA BREZAK STAMAĆ, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje

IVAN PLANTIĆ, nastavnik OŠ Smokvica, Korčula

LJILJANA CRNKOVIĆ, ravnateljica MIOC-a, Zagreb

SANJA PETRUŠIĆ GOLDSTEIN, ravnateljica OŠ Lauder Hugo Kon, Zagreb

Teme panela:

Najveći izazov hrvatskog školstva - online nastava.

Što će učenici zaista dobiti od ove školske godine?

Hoće li škola početi već u kolovozu, koliko su učenici uistinu u zaostatku s gradivom?

Kako će izgledati završno ocjenjivanje?

Kad i kako će se pisati matura?

Hoće li se pisati online prijemni ispiti i što će biti s upisima u srednje škole i fakultete?

S kojim državama aktivno surađujemo oko aktualnih promjena u školstvu?

Tko su nam uzori i čijem ćemo se modelu prikloniti?

Prvi rezultati testova iz online nastave – probačaj ili podbačaj?

VIDEO KOLAŽ

Riječ stručnjaka

ZAVRŠNA RIJEČ/VIDEO PORUKA

Slobodno nam se javite s pitanjem, molbom ili sugestijom na

info@boljeobrazovanje.hr

Organizator:

Partneri: