• Što mi donosi nova reforma?
  • Želim biti školovan za 21.stoljeće i spreman za budućnost!
  • Hoćete li mi to i omogućiti?
  • Svatko od nas zaslužuje priliku biti najbolji, jer...Znanje je IN!

Odigraj kviz znanja

Kviz 1 Kviz 2

V. KONFERENCIJA “BOLJE OBRAZOVANJE, BOLJA HRVATSKA”

Jubilarna peta konferencija "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska" u organizaciji 24sata održat će se 15. studenog u Zagrebu u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma, tijekom trajanja Interlibera, vodećeg međunarodnog sajma knjiga na ovim prostorima. Kroz ovogodišnju kampanju "Cool je biti pametan" promoviramo važnost znanja i obrazovanja te neke od naših najboljih i nagrađivanih učenika, koji su ujedno i nositelji kampanje. Slavljenička konferencija posvećena unapređenju obrazovanja u Hrvatskoj jedina je obrazovna konferencija koja već godinama otvara najvažnija pitanja hrvatskog obrazovnog sustava te jedina sustavna kampanja za bolje obrazovanje.

Konferencija će ugostiti brojna zvučna imena iz obrazovnog sustava, među kojima posebno treba istaknuti Jukku Sinnemäkija, ovogodišnjeg dobitnika "Global teachers Award 2019.". Prestižno priznanje osvojio je zahvaljujući svojem predanom i inovativnom načinu rada u osnovnoj Kršćanskoj školi u gradu Jyväskylä na zapadu Finske. Predavanje će održati i svjetski poznati znanstvenik i predavač, TEDx-ov govornik Korado Korlević, voditelj Zvjezdarnice Višnjan, koja je ove godine pretekla NASA-u u praćenju i otkrivanju asteroida te se popela na zlatno prvo mjesto.

Konferenciju će atraktivnom prezentacijom školskog sata geografije otvoriti inovativni profesor geografije i pokretač nekoliko velikih humanitarnih projekata Dejan Nemčić. Predavanje će održati i resorna ministrica te voditeljica kurikularne reforme Blaženka Divjak. Ona će govoriti o gorućim temama u hrvatskom školstvu i visokom obrazovanju. Publici će se predstaviti i neki od najboljih hrvatskih učenika koji su na brojnim domaćim i međunarodnim natjecanjima osvojili vrijedne nagrade, a zašto je neophodno važno mijenjati način podučavanja i rada s djecom te hoćemo li to postići novostima koje donosi kurikularna reforma, pitat ćemo paneliste na prvom panelu “Reforma 2019.: Što smo htjeli, a što dobili?”. Kako najbolji učenici dolaze do svojih fantastičnih rezultata i na međunarodnoj razini te imaju li u tome podršku sustava, raspravljat ćemo u panelu “Znanje je IN: Cool je biti pametan”, a upravo mladi nositelji kampanje, nagrađivani hrvatski učenici i studenti, na pozornici će nam otkriti tajne svojeg uspjeha.

Bolje obrazovanje,
bolja hrvatska

Konferencija Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska je prva konferencija o obrazovanju koja na jednom mjestu okuplja sve interesne skupine vezane za obrazovanje - od ministarstava, veleposlanstava, uglednih znanstvenika i profesora do studenata. Platformu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska do sada su podržali: Bank Ki-Mun, bivši glavni tajnik UN-a, predsjednica Republike Hrvatske, finski veleposlanik, Ministarsvo rada i socijalne skrbi, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, brojni istaknuti znanstvenici, profesori i poduzetnici.

I ovom konferencijom želimo nastaviti našu borbu za bolje obrazovanje, stoga ne propustite osigurati svoje mjesto na konferenciji "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska", jer će publika tijekom trajanja cjelodnevnog programa imati interaktivnu ulogu. Pozivamo vas da dođete, pitate i saznate sve što vas zanima o obrazovanju i perspektivi vaše djece za budućnost u kojoj nam je znanje neophodno za napredak cjelokupnog društva.

Riječ urednice

Ana Dasović,

urednica priloga
Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska

"U obrazovanju sam već 30 godina. Sudjelovala sam u brojnim inicijativama, programima, projektima i ništa se nije promijenilo. Mogu vam reći da odustajem." Rečenica je to s kojom se kao urednica rubrike Obrazovanje, te suvoditeljica kampanje "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska" susrećem sve češće. I svaki put mi padne teško kao kamen, jer ne vjerujem u odustajanje, a posebno ne vjerujem u odustajanje od obrazovanja. U važnost ulaganja u znanje, u razvoj djece i mladih, u njihov odgoj i školovanje, uvjeravam se svaki dan, kako profesionalno, tako i kao majka. I koliko su znanje, vještine, stručnost neophodni da bi svatko od nas, ali i cijelo naše društvo napredovalo, stvaralo razvijalo se. I pritom svatko može krenuti od sebe, svog djeteta, svoje obitelji, svojih susjeda. Možda vam se čini kako će u životu "bolje proći" snalažljivi, s vezama, "kumovi", nasilnici, ignoranti i neznalice, pa da je bolje prepustiti se struji. No taj plan na duge je staze zaista neisplativ, jer svijet kojem želimo pripadati već je daleko otišao od takvog modela preživljavanja. Čak i ako samo želite da vam djeca jednog dana imaju sigurne i dobre plaće. Bez znanja i kvalitetnog obrazovanja više ni uz kumove nema pomoći.

A kako doći do kvalitetnog obrazovanja, s obzirom da i taj resurs mnogima postaje preskup, praktički nedostižan? Moj odgovor je neodustajanje od borbe za to da baš svatko u našem društvu, u Hrvatskoj, dobije priliku na najbolje obrazovanje. I mora dobiti priliku da postane najbolja i najbolji u onome čime se žele baviti. I to ne od prvog razreda osnovne ili srednje škole, već od trenutka kada kreće u dječji vrtić. Bez obzira na to iz kakve obitelji dolazi, iz kojeg mjesta dolazi, kako izgleda, što želi postati. I bez obzira na to koliko ima godina. Jer obrazovanje više nije nešto što završava maturom ili diplomom. To je cjeloživotni proces kroz koji i u mirovini možemo i moramo dobiti priliku za novi, bolji život.

I pritom moraju prihvatiti da su i oni itekako važni u odgoju djece, jednako kao što i roditelji moraju prihvatiti da su najodgovorniji za razvoj svoje djece, uz pomoć stručnjaka - nastavnika. Oni koji su dugo u obrazovanju kažu, ništa se nije promijenilo. I u jednom su u pravu. Kod većine nastavnika nije se izgubio entuzijazam, a kod baš svakog učenika postoji jednaka želja za upijanjem znanja. A mi nećemo odustati od inzistiranja na stvaranju najboljih uvjeta i okruženja da Hrvatsku jednom zaista možemo nazvati zemljom znanja. Znanje kao vrijednost koja u današnjem svijetu postaje jedinica vrjednija od zlata i nafte, te može i mora postati brend jači i od turizma. Od toga mi u 24sata nećemo odustati. Jer obrazovanje vam nitko nikada ne može oduzeti.

Program

Pogledaj što smo pripremili

Slobodno nam se javite s pitanjem, molbom ili sugestijom na

info@boljeobrazovanje.hr

Organizator:

Partneri: